Van A tot Z

Kunstenaar: Marinus Lambertus (van den) Boezem (1934 - )

Adres: Oude Groenmarkt

Wijk: Oude Stad

Jaar: 2007

Lennaert Nijgh (1945-2002) was een Nederlands tekstdichter. Hij maakte vooral naam als tekstdichter voor Boudewijn de Groot wiens grootste hits, zoals 'Het Land van Maas en Waal' en ‘Testament’, van zijn hand kwamen. in Haarlem is hij ook bekend geworden door zijn columns in het Haarlems Dagblad.

Om deze lokale en nationale held te eren werd er een speciale stichting opgericht met het doel een blijvende herinnering aan Nijgh op te richten. Er werden meerdere kunstenaars aangeschreven en op 28 november 2005, precies 3 jaar na zijn sterfdag, werd op de Oude Groenmarkt het standbeeld voor hem onthuld. Het uiteindelijke ontwerp kwam van de beeldhouwer Marinus Boezem (1934). De marmeren letters A en Z symboliseren volgens Boezem het materiaal dat door schrijvers en dichters gebruikt wordt om hun creaties te maken.  In de marmeren tegels waar de A en Z op leunen, zijn regels uit Nijgh's werk uitgehouwen.

Marinus Boezem is een Nederlandse beeldhouwer die vooral bekend staat om zijn vernieuwende kunstopvatting en zijn werk in de openbare ruimte. In de jaren zestig werkte hij samen met Jan Dibbets en Ger van Elk als vertegenwoordiger van conceptuele kunst en arte povera in Nederland.

Fotogalerij

Locatie kunstwerk