Vechtende Kalkoenen

Kunstenaar: Theo Mulder

Adres: Zuid-Brouwersstraat t.o. no. 6

Wijk: Spoorbaan Leiden

Op het pleintje aan de Zuid Brouwerstraat staat het beeld ‘De Vechtende Kalkoenen’. Het verbeeld twee om elkaar heen draaiende kalkoenen, die met gespreide staarten en de borst tegen elkaar aangedrukt staan. De een heeft de vleugels uitgeslagen, de ander gesloten, een realistische voorstelling van deze uitheemse vogelsoort. Het beeld is een derde afgietsel van het oorspronkelijk werk dat door kunstenaar Theo Mulder (1928) in 1965 in opdracht van de gemeente Utrecht gemaakt is. Andere versies van dit beeld staan in Den Helder en Uithoorn.

Theo Mulder is in Haarlem geboren en verhuisde later naar Wieringen. Hij maakt als beeldhouwer vooral figuratief werk met onderwerpen die verbonden zijn met het leven op het platteland. Mulder was een leerling van Mari Andriessen met wie hij later bevriend raakte. Samen waren zij betrokken bij de oprichting van Ateliers ’63, een progressieve kunstopleiding in Haarlem. Meer dan zestig jaar werkte hij aan een breed en veelzijdig oeuvre. Zo maakte hij in opdracht monumentale werken, maar ook kleinere beelden, penningen en reliëfs.

Zijn inspiratie haalt Mulder uit zijn directe omgeving. Als vogelaar brengt hij veel tijd door in de natuur en dat is in zijn werk terug te vinden. Naast beeldend kunstenaar is hij ook een zeer verdienstelijk fotograaf.

Fotogalerij

Locatie kunstwerk