Kenau en de Haarlemse Vrouwen

Kunstenaar: Theo Mulder

Adres: Gedempte Oostersingelgracht

Wijk: Haarlem-Oost

Jaar: 1965

De kunstenaar Theo Mulder heeft hier het verhaal van Kenau en de vrouwen van Haarlem afgebeeld: ""welcke mans dorste braveren ... en "die 't onteffens was de vyandt te gemoedt te gaan met spietsen, lancen, 't roer en al dathaer in de handt quam." Volgens deze legende vochten de vrouwen van Haarlem onder ‘leiding’ van scheepsbouwer en houthandelaar Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526-1588) mee tegen de Spanjaarden tijdens de verdediging van Haarlem in de tachtigjarige oorlog.

De vier vrouwen smelten in dit abstracte bronzen beeld als één bedreigende groep samen. Hun benen staan stevig neergezet, hun hoofden zijn fier opgeheven en hun gewaden wapperen woest in de wind. In hun handen zijn stokken, bijlen en andere wapens te herkennen.

Theo Mulder (1928) is een Haarlemse beeldhouwer en fotograaf die vooral figuratief werk maakt. Hij was leerling van Mari Andriessen en raakte later bevriend met hem. Mulder was samen met hem betrokken bij de oprichting van Ateliers ‘63, een progressieve kunstopleiding in Haarlem. Mulder heeft een breed en veelzijdig oeuvre met onderwerpen die meestal verbonden zijn met het leven op het platteland, zoals dijkwerkers, boeren, vechtende hanen en rotganzen. In Haarlem staan vele werken van Mulder en hij is in deze stad zeer gerenommeerd.

Fotogalerij

Locatie kunstwerk