Pagode Catalana

Kunstenaar: Dora Dolz

Adres: Spaarne 197

Wijk: Oude Stad

Dit kleurrijke kunstwerk van keramiek, beton, stucwerk en terrazzo, fungeert als een landmark bij binnenkomst van de oude stad. Het is een gedurfd kunstwerk dat lef van de stad uitspreekt en heeft de ruimtelijke omgeving opgeknapt. Deze hoek van het Spaarne wordt nu daadwerkelijk gebruikt, misschien wel mede door het kunstwerk waar men kan schuilen voor de regen of in de zon kan genieten van de langsvarende boten.


De van oorsprong Spaanse Kunstenares Dora Dolz (1941-2008) had het tot haar missie gemaakt om met haar kleurrijke werk wat warmte te schenken aan ons koude landje. Dit is gelukt. In 1978 ziet haar eerste keramische meubel het licht en al snel kleuren vele Gaudiaanse verschijningen het Nederlandse landschap. Naast deze monumentale meubelen varieerde Dolz’ werk van schilderkunst tot glaswerk en van tapijten tot interieurs.

Er bestaat een 3d animatie van de schildering onder de verfrollerbrug en de Pagode van Dolz heeft daar ook een kleine rol in! Je kunt dit filmpje hier bekijken.

Fotogalerij

Locatie kunstwerk