Expositie februari 2023 Ninet Kaijser

Ninet Kaijser, Together (A Double Portrait), 2020

De twee getekende rotsen vormen een paar. Je zou ze kunnen zien als huwelijksportretten, zoals die in de 17e eeuw vaak geschilderd werden. De rotsen zijn ten voeten uit afgebeeld. Ze zijn naar elkaar toegedraaid en vullen elkaar aan. Het zijn pendanten die altijd samen worden getoond. Ik heb ervoor gekozen het licht van links te laten komen zoals toentertijd gebruikelijk was. De man, mijn mannelijke rots, valt daardoor voor een groot deel rechts in de schaduw terwijl mijn vrouwelijke rots het volle licht vangt. Het perspectief is laag, wat mijn rotsen aanzien en kracht geeft.

Mijn tekeningen  verbeelden parallelle werelden die los staan van de tijd en realiteit. Het zijn werelden die lijken op plekken waar ik ooit ben geweest of waar ik misschien graag heen zou willen gaan maar tegelijkertijd drijven de vormen af van het werkelijke en vertolken het verlangen naar een zekere mystiek in zich. Vanuit een verlangen om los te komen van het alledaagse en een veeleisende buitenwereld, mengen beelden uit de herinnering en verzamelde foto’s van natuur zich tot nieuwe werelden, waarin de organische vormen een gevoel van stilte, rust en onverzettelijkheid afdwingen. Er is afwezigheid van ieder menselijk ingrijpen. Het gevoel dat de mens nietig is in de context van de oneindigheid en grootsheid van een stuk natuur dat er ongrijpbaar lang over heeft gedaan om zich te vormen en zich niet zomaar van de kaart laat vegen. Vervreemdend, magisch, maar ook onheilspellend en krachtig.

Ninet Kaijser is precies, zorgvuldig, analytisch en heeft een liefde voor details in de wereld om haar heen. Massieve, organische vormen in de natuur en complexe texturen hebben haar fascinatie. In de luwte van haar atelier werkt ze gestaag aan abstracte tekeningen in kleurpotlood die bestaan uit meerdere lagen van lijnen. De grote tekeningen, zoals BAY, TIDE, FJORD, TOGETHER, COAST (THE LARGER DRAWING) zijn arbeidsintensief. Door lang te werken aan een tekening ontstaan de vormen intuïtief, net zoals vormen in de natuur worden gevormd door vele eeuwen in de tijd. De sfeer in haar werk is verstild, vervreemdend, misschien onheilspellend of melancholiek.

Voor meer informatie: www.ninetkaijser.nl.