Expositie juni 2022 GAIA

Gaia, Imagined Communities, 2021

In zijn werk duikt beeldend kunstenaar Andrew ‘Gaia’ Pisacane (Baltimore, VS) de paradoxen die verscholen liggen in de vorming van naties. Of het nu op doek is of openbaar op straat, met de productie van visuele essays verkent Gaia op poëtische wijze de samenhang van schijnbaar willekeurige delen van de geschiedenis, mensen en plaatsen. Zijn passie voor menselijkheid, visuele communicatie en verhalen vertellen, geven hem de aanzet om fragmenten van onze hypergenormaliseerde wereld kritisch te analyseren en in kaart te brengen. Het uitdagen van de status quo, een kenmerkende verdienste in Gaias werk, leidt tot gespreksonderwerpen die eerlijk en vaak ongemakkelijk zijn. Voor Imagined Communities dook Gaia in de dialoog rondom de essentie van de Nederlandse en internationale natievorming en de invloed ervan in ons dagelijks leven, en vormt tegelijk een ode aan de gemeenschap. Gaia reist de hele wereld over voor zijn muurschilderingen. Vorig jaar heeft hij een bezoek gebracht aan Haarlem, waar hij op uitnodiging van de Gemeente Haarlem op twee locaties in Schalkwijk muurschilderingen heeft gemaakt. Bij de VMGH (Vereniging Marokkaanse Gemeenschap Haarlem) en bij TP2, waarin onder andere MooiZooi is gehuisvest. Bij 37PK toonde hij zijn eerste Europese solotentoonstelling Imagined Communities, waaruit een kleine selectie te zien is de komende maanden in de Stadskunstkamer.