Expositie november 2021 Rutger van der Tas

Rutger van der Tas, Floating into metaverse, 2021

In de Stadskunstkamer is sinds het weekend van de Kunstlijn 2021 werk te zien van de Haarlemse kunstenaar Rutger van der Tas. Van der Tas stelt in zijn werk de mens centraal in een verder digitaliserende samenleving en zoekt antwoord op vragen als: verliezen wij onszelf aan deze digitalisering?, worden wij er rijker van?, hoe verbonden zijn we nog met andere wereldburgers?, en wordt ons wereld kleiner of juist meer versplinterd door de digitalisering? In het werk van Rutger van der Tas ontstaat een kruisbestuiving tussen de fysieke, digitale en daarmee ook virtuele wereld.

De bijzondere installatie in de Stadskunstkamer is een afdruk en een kopie van een origineel digitaal werk. Ook wel een NFT genoemd. Een NFT of non-fungible token (een niet-verwisselbaar of uniek token) is een digitaal certificaat om te bewijzen dat iets jouw eigendom is. Dat certificaat komt terecht op een blockchain, een transparante en onvervalsbare registratie van transacties, bijgehouden op een computernetwerk. Dit kunstwerk is, met nog een paar digitale werken, te zien geweest in een galerie in Shanghai (China). Voor deze expositie is Van der Tas gevraagd door MoCA, Museum of Crypto Art, een virtueel museum met exposities binnen een digitale omgeving.

De expositie in de Stadskunstkamer maakt aldus onderdeel uit van een doorlopende (virtuele) expositie en is tegelijkertijd gekoppeld aan meerdere locaties en personen : MoCA en IOYOI (een Chinese kunstenaar met Van der Tas twee werken samen heeft vervaardigd). Via de app – https://artivive.com/, kom je terecht in een virtueel wereld, waar het fysiek kunstwerk in de Stadskunstkamer onderdeel van uitmaakt. Ongeveer op 5 meter van de hoek van de Stadskunstkamer kan je de app openen en richten op de ruimte. Alleen als je exact op de precieze hoek staat en je scherm goed houdt, verschijnt er een animatie op je scherm. Waar denk jij dat deze animatie naar verwijst?

De QR codes in de Stadskunstkamer kunnen worden gescand. Deze leiden je naar de sites waar de werken online te zien zijn. Alle digitale werken zijn verder te vinden op de volgende websites: https://superrare.com/artwork-v2/surfers-of-the-metaverse-28967 en https://opensea.io/collection/surfers-of-the-metaverse-rutger-van-der-tas-moca-s