Expositie april 2021 Marieke Gelissen

Marieke Gelissen, HABITUS, 2021

Tijdens een werkperiode van kunstenaar Marieke Gelissen bij gastatelier VOL_22 heeft zij toegewerkt naar een tentoonstelling bij 37PK, Platform voor Kunsten in Haarlem, in het voorjaar van 2021. Vanwege de aanhoudende coronarestricties presenteert zij haar project nu in de vorm van een vierluik: een presentatie in de Stadskunstkamer, een in-mail handleiding, een podcast en uiteindelijk de tentoonstelling bij 37PK.

Marieke Gelissen zal bij 37PK haar nieuwe video-installatie HABITUS presenteren, die geïnspireerd is op de kristalmodellen van René Just Haüy uit de collectie van Teylers Museum. In 1801 gaf de Franse mineraloog Haüy zijn vierdelige Traité de Minéralogie uit. Haüy had ontdekt dat ieder mineraal een unieke structuur heeft die gebruikt kon worden om het mineraal te identificeren. In zijn vijfde deel, de Atlas, bracht Haüy bijna 600 tekeningen samen van de verschillende kristalstructuren die hij onderscheiden had. Van de kristallen liet Haüy driedimensionale modellen maken uit perenhout. Teylers Museum is in het bezit van een set van deze modellen, bestaande uit meer dan 500 exemplaren.

Op basis van de tekeningen in Haüys Atlas reconstrueerde Marieke Gelissen enkele kristalmodellen. Zij combineerde deze opgave met een welhaast dagelijkse routine: het schillen van aardappels. De integratie van de zeer specifieke reconstructies in zo’n huiselijke handeling resulteerde in een surreëel videodrieluik.

Het project HABITUS is van start gegaan met een presentatie in de Stadskunstkamer, de kunstetalage aan de achterzijde van het gemeentekantoor De Raakspoort in het centrum van Haarlem. Hier toont Gelissen een fotowerk uit de serie aardappelmodellen, gemaakt samen met Gert Jan van Rooij. Tevens heeft zij een Habitus-handleiding opgesteld. Deze wordt gratis opgestuurd naar geïnteresseerden via inschrijving en is tijdens de looptijd van de te ntoonstelling te verkrijgen bij 37PK.

Daarnaast is er door journalist Marc van Dijk een podcast gemaakt waarin Marieke Gelissen in gesprek gaat met Herman Voogd, collectiebeheerder van Teylers Museum, waarin het verband tussen kunst en wetenschap besproken wordt aan de hand van de Haüy modellen en het werk van Gelissen. De podcast komt half mei online beschikbaar.