Het kunstwerk ‘Parallellepipedum’ van wijlen kunstenaar Erik van Spronsen is geplaatst in de wijk Scheepmakersdijk, bij de Disselkade.

De voorzitter van de wijkraad Scheepmakersdijk, Albert Diederik, was meteen enthousiast om het kunstwerk te plaatsten. Albert Diederik nam contact op met de wethouder Cultuur M-T Meijs over de eventuele schenking van dit kunstwerk aan de stad. De wethouder reageerde enthousiast op dit mooie voorstel. Samen met de gemeente, beleidsafdeling Cultuur en de adviescommissie Kunst in de Openbare Ruimte is de locatie en de plaatsing onderzocht en mogelijk gemaakt.

Wethouder Meijs: ‘Ik ben zeer blij met de schenking van dit prachtige beeld, gemaakt door de gerenommeerde kunstenaar Erik van Spronsen. Het is een verrijking van de stadscollectie en de wijk. Fantastisch om te zien dat de wijk kunst omarmt’.

©Jur Engelchor

Over het kunstwerk: Steeds blijkt de wiskunde, en wat je daar plastisch van ‘in beeld’ kunt brengen, ongekende geheimen te verbergen en de meest verrassende beelden te leveren. De geometrische eigenschappen van de kubus waren voor de Haarlemse kunstenaar Erik van Spronsen (1948 – 2020) een bron van inspiratie. Veel van zijn werken zijn dan ook een afgeleide van de kubus. Door deze basisvorm als het ware steeds verder uit te trekken, komen de delen los van hun oorsprong en ontstaat er een geheel nieuwe samengestelde vorm.

Van Spronsen: “Ik werk ruimtelijk in de meest letterlijke zin van het woord. Het denken over en het werken aan mijn beelden speelt zich geheel in de derde dimensie af. Ik maak geen tekeningen of schetsjes, maar experimenteer vanaf het eerste begin met driedimensionale vormen.”

Een parallellepipedum is een ruimtelijke figuur met zes parallellogrammen als zijvlak.
 

©Jur Engelchor

Over de kunstenaar Erik van Spronsen: Erik van Spronsen volgde zijn opleiding van 1967 tot 1972 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Hij had het geluk dat de directeur in die tijd de afdeling Monumentale Vormgeving opzette waar hij zich onmiddellijk voor opgaf.

Zijn werk wordt gerekend tot de concrete kunst. De schoonheid van de wiskunde en de geometrische eigenschappen van de kubus waren voor hem een bron van inspiratie. Het materiaal waarmee hij werkte was meestal staal. De objecten, vaak samengesteld uit gelijkvormige onderdelen, vormen op de wijze waarin zij bij elkaar zijn gebracht een verrassend en boeiend geheel.

Erik’s werk bevindt zich in vele openbare en privécollecties, onder meer in de beeldentuin bij museum Voorlinden (Caldic collectie) in Wassenaar, bij Museum Kranenburgh in Bergen en bij Huis ten Bosch in Den Haag (aankoop Prinses Beatrix). In september 2019 had Erik nog een prachtige tentoonstelling met beelden en maquettes in Castellvm Aqvae in Bloemendaal. Ter gelegenheid van deze expositie verscheen de uitgave ‘Erik van Spronsen, beeldhouwer’, met een overzicht van zijn werk en een inleiding door Wiek Röling. Op 13 maart jl. is beeldhouwer Erik van Spronsen op 72-jarige leeftijd overleden. Als Haarlemse kunstenaar was hij vanaf het begin lid van de Vishal, hij maakte in de jaren 90 deel uit van het bestuur en was tevens lange tijd coördinator.

Bron: website kunstenaarsvereniging de Vishal