Expositie september 2020 Jolanda Prinsen

Jolanda Prinsen, Breiwerk, 1977

Door het hele land zijn er gemeenten die kunstwerken aankopen voor de stedelijke collectie. Zo maakt ook dit kunstwerk getiteld ‘Breiwerk’ onderdeel uit van een aankoop van de gemeente Haarlem. Dit kunstwerk is gemaakt door een Haarlemse kunstenares Jolanda Prinsen. Mevrouw Prinsen breide vroeger geregeld en kwam met het idee om haar hobby uit te werken in een ander kunstvorm. Dit breiwerk stamt uit 1977 en is niet vervaardigd, zoals de naam het suggereert, met een zacht materiaal. In tegendeel, Prinsen heeft haar idee van een breiwerk uitgewerkt in een bijzonder materiaal, namelijk wit keramiek. Het omvangrijk kunstwerk is 3 bij 5 meter en werd in oorspronkelijke context aan de muur gehangen. Voor de Stadskunstkamer is een deel van het kunstwerk uit het depot gehaald en weer in de schijnwerpers geplaatst. Ditmaal niet aan de muur, maar op de grond van de Stadskunstkamer. Het breiwerk is daar nog tot en met eind september te zien.