Expositie maart 2020 Lucas Hoeben

Lucas Hoeben, een samenwerkingsverband tussen Martijn Lucas Smit en Karla Hoeben, bouwde een installatie in de Stadskunstkamer.

Lucas Hoeben beschrijft het landschap van de kunst door steeds de contouren van een gekozen aan kunst gerelateerd onderwerp te kopieëren. Beelden, portretten van kunstenaars maar ook trivialiteiten zoals een museumbankje zijn getekend en worden in verschillende materialen nagemaakt. Voor deze installatie koos Lucas Hoeben voor beelden van plattegronden van musea en frames van beeldhouwwerken. De frames omschrijven het volume van een beeldhouwwerk zoals deze in catalogi (lengte x breedte x hoogte) staan omschreven. De beelden zijn uitgevoerd in gips; sinds oudsher het materiaal voor kunstenaars om ter studie een beeld te kopieëren. Voor de plattegronden gebruikte Lucas Hoeben beton, het reguliere hedendaagse bouwmateriaal.

De beelden tezamen doen denken aan een maquette van een stad. Een stad met onder andere een verdieping van het Rijksmuseum, een plattegrond van het Teylers Museum en geportretteerde volumes van beelden van onder andere Giacometti [Tête] en Anno Dijkstra [Cunning Empathy].