Expositie januari 2020 Ilja Warmerdam en Margriet Gehrels

Ilja Warmerdam en Margriet Gehrels, Peepshow (geschikt voor alle leeftijden), 2019

De anonimiteit van de smartphonecultuur resulteerde in deze installatie voor de Stadskunstkamer. Sociale media zorgen ervoor dat men zich wereldburger voelt, vaak in het isolement van de eigen huiskamer. Het geeft een gevoel van contact. We gluren met z’n allen heel wat af, maar wat speelt zich nu echt af achter de voordeur.

Ilja Warmerdam en Margriet Gehrels, twee Haarlemse kunstenaars maakten deze installatie speciaal voor de Stadskunstkamer. Zij zijn geïnspireerd geraakt door Henry David Thoreau, een Amerikaanse schrijver 1817-1862, en zijn citaat ‘Leven in de grote stad: miljoenen mensen die samen eenzaam zijn’. Henry David Thoreau beschreef in de 19e eeuw de eenzaamheid van de grote stad. Bestaat eenzaamheid nog wel door de integratie van social media in ons leven? We sluiten vriendschappen met iedereen over de hele wereld. Geen eenzaamheid meer, ons leven is fantastisch! Althans, zo doen we het overkomen op internet. We zoeken minder contact in het echte leven. Er is minder oog voor de directe omgeving. Bovendien laten we ons van onze mooiste kant zien: Alles lijkt perfect, maar wat speelt er zich echt af achter de voordeur?

Met ‘Peepshow’ vertalen de kunstenaars Ilja Warmerdam en Margriet Gehrels de huidige tijdsgeest naar een bewegende installatie waarbij flatgebouwen met een grote diversiteit aan vensters de onzichtbare levens illustreren.