Eerste officiële stripmuur, ontworpen door Thé Tjong-Khing

Op maandag 7 oktober 2019 was het zo ver, dan werd Haarlem’s eerste officiële stripmuur, ontworpen door de befaamde Thé Tjong-Khing (Purworejo, 1933), feestelijk onthuld in aanwezigheid van de wethouder cultuur van de gemeente Haarlem. Haarlem staat bekend om de stripdagen – een tweejaarlijks stripfestival dat sinds 1992 bestaat. De gemeente (beleidsafdeling Cultuur, Projectleider Blanka De Bruyne) heeft gewerkt aan de realisatie van een eerste officiële stripmuur in de stad. Dit in samenspraak met Stripdagen Haarlem, Thé Tjong Khing, kunstplatform 37PK, en de uitvoerder van het kunstwerk, Diego Teroba. De aanleiding tot een eerste stripmuur ontstond in 2017 bij de organisatie van de Stripdagen Haarlem. De stripdagen vond de inspiratie in Vlaamse steden als Brussel en Antwerpen. In Antwerpen werd zelfs een stripmuur gerealiseerd van de Haarlemse kunstenaars Joost Swarte. Haarlem, als stad stripstad kon daar natuurlijk niet in achterblijven. Samen met de gemeente Haarlem is er allereerst gezocht naar een geschikt locatie voor dit project. En uiteindelijk trof men een wel heel bijzonder en centraal plekje in de stad. De locatie van de stripmuur is de entree van de parkeergarage de Raaks. Deze ingang is omringd door glazen wanden, en achter de wanden is aan alle vier de zijden van de liftschacht van de parkeergarage een stripverhaal te zien.

In de muurschildering zijn verschillende striphelden te zien, zoals tante Sidonia uit Suske & Wiske, Bianca Castafiore uit Kuifje, Elsje van de Haarlemse tekenaar Gerben Valekman en Jopo de Pojo van Joost Swarte. Ook van de kunstenaar zelf zijn strippersonages te zien, zoals Annabella uit de Lange Wapper-boeken en Meneer en Mevrouw Hond (met taart). Ook Haarlemse figuren zijn vertegenwoordigd in de schildering: de vermeende uitvinder van de boekdrukkunst Laurens Janszoon Coster, de Finse reus van Haarlem Daniël Cajanus en Kenau Simonsdochter Hasselaer, die volgens de overlevering tijdens de Tachtigjarige oorlog het verzet van de Haarlemse vrouwen leidde.

De keuze voor Thé Tjong-Khing als kunstenaar, die tot de grootste tekenaars van Nederland wordt gerekend, is een eerbetoon aan het oeuvre van de 86-jarge illustrator. De Chinees-Nederlandse striptekenaar en illustrator was al sinds kinds af aan geïnteresseerd in strips en tekenen. Na een opleiding aan de Seni Rupa-kunstacademie in Bandung, kwam hij in 1956 naar Nederland en begon te werken bij de befaamde Toonder Studio’s. Hij tekende strips en illustreerde voor vele kinderboeken. Zijn oeuvre heeft geleid tot meerdere prijzen, waaronder het Gouden Penseel, de Woutertje Pieterse Prijs voor zijn boek ‘Waar is de taart?’, het Zilveren Penseel en de Max Velthuijs prijs. Naast zijn weerzinwekkende oeuvre is de kunstenaar ook nauw verbonden aan de stad Haarlem.De muurschildering is uitgevoerd door kunstenaar Diego Teroba (Bergen op Zoom, 1975) die bekendheid verwierf als decorateur bij De Efteling. Maar ook Thé Tjong-Khing heeft meegeholpen aan de uitvoering van de schildering. De stripmuur werd op maandag 7 oktober om 17:00 uur publiek openbaar, onthuld.