Lange brug (zonder titel)

Amigo Bondiya, 2011

De in de volksmond genoemde ‘Verfrollerbrug’ van Haarlem heeft al jaren een onderzijde die deze bijnaam eer aan doet. De Zimbabwaanse kunstenaar Chazunguza Chikonzero beschilderde de onderzijde bij de opening in 1995 met een kleurrijke schildering. Hiermee werd de brug niet alleen een belangrijke verbinding tussen het oosten en het centrum van de stad, maar ook een symbolische verbinding tussen Haarlem en zusterstad Mutare.

De Stichting Stedenband Haarlem-Mutare is verantwoordelijk voor vele projecten, kunstwerken en samenwerkingen tussen de twee steden. Jarenlang heeft deze afbeelding de brug gesierd, maar na vijftien jaar wind en regen begon de schildering flink af te takelen. Er werd een nieuwe ontwerpwedstrijd gestart en als winnaar kwam daar het ontwerp van Amigo Bondiya uit. In januari 2011 werd de nieuw beschilderde brug feestelijk onthuld en begroet deze zonnige onderzijde weer passerende schippers en wachtende reizigers.
Lees hier meer over de schildering onder Langebrug en over de kunstenaar Amigo Bondiya. 

Bekijk de video van de onthulling van de Lange Brug schildering.
Voor een filmpje over de geschiedenis van de Lang Brug klik hier.

Er is ook een 3d animatie van het kunstwerk gemaakt. Die vind je hier!

Op 7 februari 2013 werd het langverwachte brugwachtershuisje geplaatst, hiermee is de brug compleet! Op deze video zie je de plaatsing van het huisje.

Lange brug (zonder titel)

Amigo Bondiya,
2011