Vogelvlucht

Hannes Kuiper (1942)

Op het Wilsonsplein, verstopt tussen de bomen in een speelveldje, hangen 10 exotisch gekleurde vogels, vast in de tijd, bewegingloos te wachten op de volgende vleugelslag. Deze vogels vormen samen het project ‘Vogelvlucht’ van de Haarlemse kunstenaar Hannes Kuiper, maar begonnen als klein groepje van drie vogels. De gemeente had op aanraden van de Commissie Toegepaste Monumentale Kunst de opdracht gegeven aan Kuiper om 3 vogels op palen te maken voor in het speeltuintje. Al bij deze eerste opdracht was het de bedoeling van de kunstenaar dat er uiteindelijk een zwerm van 10 vogels de speeltuin zou aanschouwen.

Na het succesvol afronden en plaatsen van de eerste 3 dieren kreeg Kuiper groen licht om het project af te maken, waarbij hij ook het gashuisje op het veld beschilderde. Hij noemde het een vierjaargetijdenbeeld omdat de dieren gedeeltelijk verdwijnen en verschijnen met de bloei en de ontbladering van de bomen er omheen. Hannes Kuiper is eigenlijk schilder en ook in dit driedimensionale werk is dat goed te zien. De kleurrijke vogels zijn ruimtelijk opgesteld, maar bestaan uit platte, beschilderde vlakken.

Hannes Kuiper is een bekende Haarlemmer. De ietwat exentrieke kunstenaar staat vooral bekend om zijn vrolijke schilderwerk maar is daarnaast ook muzikant, en dichter. Hij omschrijft kunst als volgt: “Kunst is het materialiseren van de verbeelding. Het maakt niet uit of dat schilderijen zijn, gedichten of muziek. Evenmin of het van voorbijgaande aard is. Liever wel zelfs. Dat schept weer ruimte voor nieuwe verbeelding.” Kuiper is vooral in Haarlem bekend, maar exposeert ook in andere steden. Het werk ‘Vogelvlucht’ is een expressionistisch werk, met duidelijk figuratieve elementen. De vogels blijven echter een abstrahering van de werkelijkheid.

Vogelvlucht

Hannes Kuiper (1942)