Spiraal

Lucien den Arend (1943 - ), 1986

De spiraalvormige sculptuur aan de Europalaan behoort tot de werken van den Arend die uitgaan van een geometrisch systeem. Het werk bewijst een technisch vernuft van de kunstenaar, mede doordat het van opzij een heel ander aangezicht heeft dan van voor, zonder het ritme en harmonie te verliezen. Dit werk werd na de opdracht eerst tentoongesteld in Rotterdam bij een overzichtstentoonstelling van Den Arend, voordat het op de middenberm van de Europaweg werd geplaatst, waar langsrijdende automobilisten het in vluchtig voorbijgaan kunnen bewonderen.

In Finland, in het Penttilä natuurgebied, midden in het merendistrict ligt een uitgestrekte beeldentuin vol met sculpturen in brons, RVS en metaal. Het bijzondere van dit POAM open air museum is dat het eigenlijk de achtertuin is van de beeldhouwer Lucien den Arend. Den Arend werkt nagenoeg uitsluitend in de openbare ruimte en staat vooral bekend om zijn land-art. Na vele werken te hebben gemaakt in opdracht van plaatselijke en landelijke regeringen in Nederland en daarbuiten heeft de kunstenaar zich permanent gevestigd in Finland.

In Nederland is zowel land-art als ander monumentaal werk van den Arend te zien. Hij gebruikt vooral materialen uit zijn omgeving, zoals metaal, steen, water, aarde of planten. Allemaal materialen waar hij controle over kan uitoefenen. Den Arend heeft zowel op de Rietveld academie als op de Koninklijke Academie van Den Haag les gegeven en heeft over de hele wereld zijn werk tentoongesteld staan.

Meer informatie is te vinden op www.denarend.com/sculpture/1980-85/europa01.htm

Spiraal

Lucien den Arend (1943 - ),
1986