40 dierenbeelden

Mutare-Stichting, 2005

De gemeente Haarlem heeft een officiële stedenband met Mutare (een gemeente in Zimbabwe) en samen organiseren deze twee gemeentes activiteiten die in Haarlem en Mutare plaatsvinden.
In 2005 heeft projectkunstenaar Marjolijn Boterenbrood een bezoek gebracht aan Mutare waar zij veel enthousiaste en vakkundige kunstenaars ontmoette. In overleg met hen ontwikkelde zij een concept voor een kunstproject waarin Zimbabwaanse kunst geïntegreerd zou worden in een Nederlandse wijk. Uiteindelijk koos de stichting Stedenband voor de buurt van de Damast- en Spaarnoogstraat, die de afgelopen jaren gesloopt en geheel vernieuwd is.

Thema voor de kunst in deze wijk is ‘dieren’ en werd tijdens de feestelijke wijkopening in 2005 gepresenteerd. Vanaf dat moment zijn er in totaal 40 beelden van dieren geplaatst. Dieren spelen een belangrijke rol in de Zimbabwaanse cultuur: iedere groep of familie in Zimbabwe heeft een eigen ‘totemdier’. De eigenschappen van dit totemdier gaan volgens de religieuze traditie over op de groep mensen waar het dier bij hoort. Traditioneel waren het ook beeldhouwers die deze totemdieren verbeelden. De Zimbabwaanse kunstenaars die mee hebben gewerkt aan dit project hebben met hun dierenbeelden op moderne wijze een eigen invulling gegeven aan deze bijzondere traditie.

Het filmpje van de stichting Haarlem - Mutare vertelt je meer over de totstandkoming van de kunstwerken. Klik hier voor het filmpje.

40 dierenbeelden

Mutare-Stichting,
2005