Het Matje

Gerrit van Dijk, 1981

Gerrit van Dijk is vooral bekend als filmmaker en animator. Na de aanschaf van een 8mm camera kwam hij in aanraking met het werk van Norman McLaren en begon hij zich steeds minder bezig te houden met schilderkunst en steeds meer met film. In Haarlem staat van Dijk als snel bekend als een betrokken, maar eigenzinnige kunstenaar. In 1980 dient hij onder het pseudoniem Rik Dreijtvang elke dag een kunstzinnig idee in bij SKA (Stichting Kunst Activiteiten) in de hoop de stad te kunnen opfleuren.

Eén van deze ideeën is Het Matje, waar mensen spreekwoordelijk op het matje geroepen kunnen worden. Uiteindelijk wordt dit idee tot winnend concept benoemd door SKA en het Matje ziet het licht. Het werk wordt op de Grote Markt geplaatst voor de ingang van de Brinkmanpassage. Na herbestrating van dit deel wordt het werk verplaatst naar het zogenaamde ‘ambtenaarsdeurtje’ aan de rechtervoorzijde van het stadhuis, waar het nog steeds te bewonderen is.

Tot 2001 maakte van Dijk een wekelijkse cartoon voor het Haarlems Dagblad waarvan hij na zijn ontslag een Gouden Olifant ontvangt. In 1998 wordt hij door koningin Beatrix benoemt tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ontvangt hij de Haarlemse erepenning.

Het Matje

Gerrit van Dijk,
1981