Lezende Godfried

Wim Jonker, 1989

De schrijver Godfried Bomans is door de Haarlemse beeldhouwer Wim Jonker (1920-1993) aandachtig lezend afgebeeld, begraven in zijn boek met een pijp in zijn mond, en een konijntje aan zijn voet. Bomans had de intentie een partij van deze beelden in omloop te laten brengen, maar tot serieverkoop kwam het niet.

In 1982 kocht de eigenaar van restaurant Brinkmann het beeld vanwege Bomans’ banden met de voorheen onder het restaurant gevestigde kunstenaarssociëteit ‘Teisterbant’. Nadat dit restaurant en het opvolgende etablissement failliet ging, werd de sculptuur in 1987 geschonken aan de gemeente. Zij stelden voor het beeld in de nieuwe stadstuin aan de Morinnensteeg te plaatsen, naast twee zitbanken, met zicht op de Bavokerk.

De broer van Bomans wilde eigenlijk een andere plaatsing, maar na het park met eigen ogen gezien te hebben, was hij verkocht. Het beeld van Godfried zou volgens hem helemaal tot zijn recht komen in de schaduw van de kerk die Godfried als eerste voorzitter van het restauratiecomité kende, een steenworp afstand van Teisterbant en zelfs ook nog vlakbij het huis waar hij als kind opgroeide.

Lezende Godfried

Wim Jonker,
1989