Blue Lantern (the)

Gerard Hali, 1991

Het werk hangt aan het plafond van de grote poort in een strip bebouwing, ontworpen door de architect Arne van Herk in de wijk Zuiderpolder. de kunstenaar Gerard Hali (Amsterdam, 1956) omschrijft het object en de ruimtelijke context als volgt:

”Om het object een eigen plaats in de architectuur te geven is in het dak van de poort een sleufvormige uitsparing gemaakt. Door deze spleet valt overdag zonlicht naar binnen, terwijl 's nachts juist het object licht naar buiten toe uitstraalt. Het object, dat als de naald van een reusachtig kompas schijnbaar onder het dak zweeft en met zijn middenas door de spleet in het dak steekt, heeft in de poort de functie van openbare verlichting. Als de verlichting in het object brandt, wordt een schaduwpatroon op het plafond en op de wanden geprojecteerd. Met zijn verlichtingsfunctie sluit het object aan bij de op de Pal Maleterweg geplaatste Lijnverlichting.
Het plafond van het poortdak is aan de onderzijde roze geschilderd, in dezelfde kleur als het stucwerk op de muren van het hele bouwblok. In het midden wordt boven het object een cirkel onbeschilderd gelaten in de natuurlijke betonkleur. Dit versterkt de relatie tussen object en gebouw en is tevens een beeldelement behorende bij het object; het versterkt de suggestie van draaibaarheid van de puntsymmetrische constructie.”

Blue Lantern (the)

Gerard Hali,
1991