Kunstenaar Raymond P. S. Spierings overleden

Op donderdag 28 oktober jl. is de Haarlemse kunstenaar Raymond P. S. Spierings (Ramon) op 70-jarige leeftijd overleden. Raymond stond vooral bekend als de schepper van de ‘Voet van Mercurius’ aan het Spaarne. De Voet van Mercurius werd ooit stiekem, in het holst van de nacht, op het brugwachtershuisje tegenover het Teylersmuseum gehesen. Destijds was dit brugwachtershuisje ‘Het kleinste museum van Nederland’, dat met het grootste kunstwerk op het dak mocht prijken. Inmiddels is ‘De Voet’, zoals deze algemeen bekend staat, door alle Haarlemmers omarmd als een markan­­­t herkenningspunt aan het mooie Spaarne.

Een ande­r bekend werk van Raymond is ‘De Quadratuur van de Cirkel’, welke in het Groenendaalse bos is te bezichtigen en onlangs door de gemeente Heemstede is geadopteerd. De in Heemstede geboren Haarlemmer heeft een groot deel van zijn leven in Frankrijk doorgebracht om zich uiteindelijk weer te vestigen in de Spaarnestad. Zo woonde en werkte hij een aantal jaar in de voormalige stadsdrukkerij van Haarlem aan de Koningstraat, waar naast diverse kunstlijn projecten, ook ­­­de Voet van Mercurius gestalte heeft gekregen. Tijdens zijn verblijf in de villa op Landgoed Elswout, wijdde hij zich aan diverse andere beeldhouwwerken en restauratieprojecten.

Hij was altijd herkenbaar gekleed in zwart met dunne stropdas of geknoopte sjaal, op zijn vouwfietsje fietsend door de binnenstad. Intimi typeren hem als een zeer gedreven en markant mens en kunstenaar, die zelf niet graag in de schijnwerpers stond. Raymond Spierings was een ‘uomo universale’, die in kunstzinnig opzicht een zeer breed spectrum omvatte. Veel van zijn werk – bestaande uit beeldhouwwerken (in was, gasbeton, gips en klei), schilderijen, architectonische maquettes en vele andere ontwerpen – zal zich hopelijk mettertijd een weg naar ee­­­­­­n van de Haarlemse musea vinden.

Raymond wordt donderdagochtend 4 november begraven aan de Herfstlaan te Heemstede.

 

1 Reactie op "Kunstenaar Raymond P. S. Spierings overleden"

  1. Lev Bont schreef:

    Beste mevrouw//meneer, hierbij mijn condoleances voor mijn vriend Ramon, hij en ik kenden elkaar goed – hij heeft nog een aantal dingen voor me getekend die ik nog steeds heb en ook hebben wij met dezelfde vrouw samen gewoond, n.l. Aafke Kuin en Ramon en zij komen in mijn twee boeken voor (niet in mijn hoorspel ‘De Mensentuin’ of tv-spel ‘Dag in Dag Uit’. Ik vind het vreselijk om opeens te vernemen dat hij overleden is want we hebben samen fijne dingen meegemaakt toen hij vlakbij me woonde in de Vijfhoek (ik op het Nieuwe Kerksplein &A zwart en hij vlak om de hoek, In afwachting van uw antwoord, vriendelijke groet, Lev Bont Tetterodestraat 102 2023 XS Haarlem http://www.levbont.nl/

Plaats een reactie