Monument voor Wim

Jan van Wensveen, 1993

Het Monument voor Wim staat sinds 1993 verstopt in het binnenhof van het wooncomplex Jongeneel op de Sterrebosstraat, naast een speeltuintje. Het verbeeldt drie ronde figuren, waarvan er één op een blok zit en de andere twee er tegenaan. De bolle figuren zijn wit met gekleurde blauwe, gele en roze vakken geschilderd. Omdat het zo dicht naast een speeltuin staat, wordt het door de kinderen uit de buurt vaak als klimobject gebruikt.

In een korte reportage voor RTV Noord Holland spraken reporters met buurtbewoners en met de maker Jan van Wensveen over dit werk. De buurtbewoners waren er over het algemeen heel positief over, en dan vooral omdat het niet alleen de omgeving sierde, maar ook leuk was voor de kinderen. De kunstenaar Jan van Wensveen schrok van het nieuws dat kinderen zijn werk beklommen; dat was absoluut niet de bedoeling! Verder vroegen de reporters Van Wensveen naar de betekenis van het werk. Zij dachten zelf dat de figuur op het blok een helpende hand helpend uitreikte naar de figuur op de grond, maar Van Wensveen gaf toe 30 jaar na het maken van dit werk geen idee meer te hebben wat precies de bedoeling was van die beweging. Hij zag er zelf nu meer een pestend, treiterend gebaar in. Maar hij was ervan overtuigd dat de betekenis van een werk niet eenduidig is, en dat die van de reporters evenveel belang had als zijn eigen invulling. Zelfs tijdens het maakproces is niets vastbesloten: “Je hebt als kunstenaar een concept, een idee, maar naarmate je werkt, komt er van alles tussen en bij.”

In 2001 maakten Dik Bol en Tonneke Sengers in opdracht van de wijkraden Leidsebuurt en Zuidwest een documentaire over het werk van Jan van Wensveen. Voor het filmpje klik hier

Monument voor Wim

Jan van Wensveen,
1993