Dansende Beer

Theresia van der Pant, 1969

Deze muzikale beer was oorspronkelijk bedoeld voor de Minister van der Leeuwschool, maar is hier nooit geplaatst doordat er geen geschikte plek gevonden kon worden. De gemeente wilde graag een werk van Van der Pant en het spontane schetsontwerp van de Dansende Beer werd positief ontvangen. Na de afwijzing van de school werd er een nieuwe locatie gezocht en gevonden bij het winkelcentrum aan de Belgiëlaan.

Het werk van Theresia van der Pant is uitverkocht. Op haar 82e legde ze haar penselen neer en begon aan haar pensioen. Gelukkig is haar werk nog op vele plekken in de buitenlucht te bewonderen. Haar werk staat door heel Nederland in musea, galeries en de openbare ruimte opgesteld. De meeste van haar sculpturen zijn in gips gemodelleerd en in brons gegoten in een van te voren bepaalde oplage. Van die oplages hield ze zelf altijd één exemplaar. Als de rest was verkocht, werd het gipsmodel vernietigd.

Van der Pant heeft een lange en uitgebreide bijdrage geleverd aan het kunstlandschap van Nederland. Haar werk is nationaal geliefd en door vele gemeentes opgenomen in de collectie openbare kunst. Ze maakt veelal dierfiguren, maar heeft ook een aantal bekende portretten op haar naam staan, waarvan de bekendste waarschijnlijk het Wilhelminabeeld op het Rokin in Amsterdam is.

Dansende Beer

Theresia van der Pant,
1969