Beren

Frank Letterie (1931)

Beren van Frank Letterie kwam in 1978 als cadeautje van verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden op het Stationsplein. De beren waren bedoeld ter vervolmaking van de vorige grootschalige renovatie van het Stationsplein tien jaar eerder. Maar vooral ter nagedachtenis aan het hofje van Beresteijn dat (evenals het hofje van Codde) hiervoor had moeten wijken.
De twee beren kregen in april 2009 een nieuwe plek in de middenberm van het smalle deel Ripperdapark, vanwege de nieuwe renovatie van het Stationsplein. Journalist Richard Stekelenburg besteedt aandacht aan deze beren in de rubriek Beeldspraak van het Haarlems Dagblad, terug te lezen op de website van het HD. 

Frank Letterie kreeg in Eindhoven tekenlessen van Kees Bol aan de Kunstnijverheids- school. Beeldhouwen leert hij aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam en aan de Koninklijke Akademie te Den Haag. Zijn werk voert hij voornamelijk uit in brons. Een enkele keer hakt hij het beeld uit steen. In 1961 ontvangt Frank Letterie de Prix de Rome met gouden erepenning. Daarna volgen vele prijzen en ook de opdrachten blijven niet uit. Onder andere maakt hij een plastiek voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag en voor het Financieel rekencentrum in Apeldoorn. Hij gaf les aan de beeldhouwafdeling van de Koninklijke Academie in Den Haag.
 

Beren

Frank Letterie (1931)