Verborgen Beelden: De Verfroller

Haarlem is een stad van verrassingen, ook op kunstgebied. In deze rubriek lichten we telkens een ander verborgen beeld uit, totdat onze Spaarnestad op kunstgebied geen geheimen meer kent!

Deze keer: De Verfrollerbrug. Officieel heet deze brug de Lange Brug en echt verstopt is hij niet. Toch zit er een verrassing verborgen die weinig mensen waarschijnlijk kennen. Onder de brug zit namelijk een kleurrijke en internationale schildering verstopt. Deze wordt alleen zichtbaar wanneer de brug zich opent voor passerende schepen en dan alleen vanaf de zijde van de Antoniestraat/Burgwal.

De brug vormt voor de stad een belangrijke verbinding tussen het centrum en het oosten van de stad, maar dat is niet de enige verbinding die hij maakt. Haarlem heeft al sinds 1990 een officiële stedenband met het Zimbabwaanse Mutare en in 1992 werd de stichting Haarlem-Mutare opgericht om deze stedenband concreet inhoud te kunnen geven. Er zijn over de jaren allerlei interessante en mooie projecten voortgekomen uit deze stichting (o.a. de 40 Dierenbeelden in de Damaststraat) en in 1995 werd er besloten om de nieuwe Verfrollerbrug ook een symbolische verbinding tussen de twee steden te maken. De Zimbabwaanse kunstenaar Chazunguza Chikonzero beschilderde de onderzijde met een kleurrijke afbeelding, waardoor de bijnaam van de brug niet alleen fysiek, maar ook inhoudelijk passend werd. Deze schildering heeft er jarenlang de wachtende mensen en passerende schippers gegroet, totdat er door weer en wind bijna niks van over was. In 2011 werd aan de hand van een wedstrijd een nieuw ontwerp geselecteerd, deze keer van Amigo Bondiya, vanzelfsprekend ook uit Zimbabwe. Ook deze schildering werd feestelijk onthuld en is weer klaar om nog vele jaren de mensen zonnig te begroeten. Ga jij er binnenkort ook eens langs om hem terug te groeten?

Verfroller Carrousel

Als je toch staat te wachten tot de brug open gaat, bekijk dan ook eens het net zo vrolijke Pagode Catalana van de Spaanse kunstenares Dora Dolz, op Spaarne, aan het water. Vanaf de brug kan je dit kunstwerk perfect zien. Meer weten over de stedenband? Bekijk hun website dan hier. Op de pagina van dit kunstwerk op Haarlems Beeld staat ook een aantal filmpjes over de ontwerpwedstrijd, de onthulling  en de brug zelf.

Plaats een reactie