Stripdagen Haarlem 2-3 juni 2012

De Stripdagen Haarlem is een tweejaarlijks festival dat sinds 1992 bestaat en bij pers en publiek brede aandacht vraagt (en krijgt) voor het betere beeldverhaal. Elke editie heeft een thema. Dit jaar is dat ‘Ver weg en dichtbij’. Ver weg staat voor de aandacht voor de Arabische beeldcultuur, dichtbij heeft alles te maken met de lancering van de eerste Nederlandse Stripatlas tijdens de Stripdagen Haarlem op 1, 2 en 3 juni 2012.

Naast beurzen en tentoonstellingen maken de Stripdagen Haarlem ook een link naar de Kunst in de openbare ruimte.

 

Zo hebben de Haarlemse kunstenaar Stefan Kasper en politiek tekenaar Trik onder het samenwerkingsverband DUONAR een Arabische windroos van 6m. doorsnee gemaakt die reageert op de aanwezige windroos op de Grote Markt. De Arabische windroos zal voor de ingang van de Vishal, ten oosten van de bestaande windroos komen te liggen.

 

 

 

 

 

 

Titel: Pelgrimage
Formaat: Diameter 6 meter
Materiaal: Acrylverf op PVC Zeil

Naast deze fysieke ingreep in de openbare ruimte wordt er ook aandacht besteed aan een kunstwerk in de openbare ruimte dat al een aantal jaar niet meer in volle glorie te zien is. Het gaat om het Hildebrandmonument in de Haarlemmerhout. Met de expositie ‘Op zoek naar de Camera Obscura’ wordt de beeldengroep voor een aantal maanden in ieder geval op papier weer in ere hersteld.

1 juni 2012 is het precies 50 jaar geleden dat het Hildebrandmonument werd onthuld in de Haarlemmerhout. Naar een ontwerp van Jan Bronner stelt het acht figuren uit de Camera Obscura voor, gadegeslagen door schrijver Hildebrand (een pseudoniem van Nicolaas Beets). De expositie bestaat uit illustraties en objecten van Eric J. Coolen en Michaëla J. Bijlsma alsmede uit gedichten van Bies van Ede. Van Duivenboden liet een prachtig bankstel bekleden met speciaal voor dit doeleinde vervaardigde illustraties. Bij de expositie verschijnt een luxe Camera Obscura-box en een Hildebrandbundel (uitgeverij Holland) met gedichten en illustraties uit de expositie.

‘Op zoek naar de Camera Obscura’ is te zien in het pand waar Hildebrand heeft gewoond en gewerkt aan zijn Camera Obscura, het huidige Duivenbodenpand aan de Gedempte Oude Gracht.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door Van Duivenboden, Nieuwe Gracht Producties (Eric J. Coolen/Michaëla J. Bijlsma) en Bies van Ede. De opening van de expositie vindt plaats tijdens de Stripdagen Haarlem op 2 juni om 15.00 uur in het van Duivenbodenpand aan de Gedempte Oude Gracht 88/94.

Kijk voor meer informatie en voor het gehele programma van de Stripdagen Haarlem op www.stripdagenhaarlem.nl

Plaats een reactie