Onthulling Piss-Off

Op vrijdagmmidag 29 juni vond de onthulling plaats van het PISS-OFF kunstwerk op de Burgwal ter hoogte van huisnrs. 44/50 van de Haarlemse kunstenaars Piet Zwaanswijk en Ab Esenbrink.

Haarlemsbeeld was erbij en doet een beeldverslag van de onthulling:

Buurtbewoonster Fredie Kuiper ergerde zich al jaren aan het afval wat in de nis tegen dit pand werd gegooid, de stank veroorzaakt door wildplassen en de slechte verlichting in de ernaast gelegen poort. In gesprek met de buurtbewoners reageerden veel buren enthousiast om een kunstwerk te plaatsen met als doel: PISS – OFF !

 

Piet Zwaanswijk en Ab Esenbrink werden aangetrokken om het kunstwerk te bedenken. Omdat er alleen een werk aan de muur mocht worden aangebracht viel de keuze op een trompe l’oeil (bedrieglijk realistisch kunstwerk).

 

Met strenge blik houdt buurtbewoonster Margareth Steffers, die boven de nis woont, wildplassers en vuilnisdroppers op afstand!

Het kunstwerk vormt een eenheid met de nieuw geschilderde entree van het complex. Zwaanwijk en Esenbrik hebben de entree in de kleuren van De Stijl geschilderd. De kat in het schilderij is een kopie van De Kat uit 1914 van Bart van der Leck, die tijdelijk onderdeel uitmaakte van deze stroming.

 

Pré Wonen opende officieel het openbare kunstwerk op deze zonnige middag.

Door subsidie en bijdragen van ‘Een goed idee’, het Stimuleringsfonds voor Cultuur en woningcorporatie Pré Wonen kwam de financiering rond. Pré Wonen heeft ook de nis extra schoongespoten. De gemeente Haarlem zorgde voor de extra verlichting in de poort.

Initiatiefneemster Fredie Kuiper luide de onthulling al zingend in:

“Het is toch om te grienen
Een combinatie tussen afval en urine”
“Nu is het klaar met dit gezeik
En wij drinken op onze wijk
Want wij zijn een echte Zwaanswijk rijk”.

 

Plaats een reactie