kunstproject Jansstraat 8

 

Het kunstproject Jansstraat 8* is een buitententoonstelling van 8 Haarlemse kunstenaars die elk een door hun zelf uitgekozen kunstwerk laten zien in het frame aan de Jansstraat 56 en dat drie maanden lang, van begin 2022 tot eind 2023. Dit om te laten zien dat er ook buiten plek is voor kunst waar je zomaar langs wandelt of fietst.

Van sprookjesachtige gemanipuleerde beelden tot geschilderde architectuur en van  illustraties van Haarlems twee meester-illustratoren tot tekening en fotografie zal er de komende twee jaar aan deze muur te bewonderen zijn.

Voor meer informatie over de huidige expo kan je terecht op de Instagram pagina van Haarlemsbeeld

De deelnemende kunstenaars zijn:

Jessica Assmann-Zwaanswijk (Haarlem, 1966) koos voor een schilderij van haar hand van de Trellick Tower in Londen, een woongebouw in de wijk North Kensington. Het 31 verdiepingen tellende gebouw van 98 meter hoog is in brutalistische stijl gebouwd door architect Ernő Goldfinger. Brutalisme is een stroming binnen de architectuur die ontstaan is uit het modernisme. Assmann is fan van deze bouwstijl. ,,Ik houd van het logge en grove. De heftigheid ervan.’’ Anderhalf jaar geleden, tijdens de eerste lockdown, raakte zij erdoor geobsedeerd, zoals ze zelf zegt, en begon ze met het schilderen van brutalistische gebouwen. Momenteel loopt in Berlijn een expositie met veertien schilderijen in die stijl van haar hand.

De Zwitsers-Frans architect en stedenbouwkundige Le Corbusier begon in de jaren vijftig met deze bouwstijl die wordt gekenmerkt door blokachtige structuren van gewapend beton of metselwerk. ,,Na de oorlog was beton een goedkoop middel om steden te herbouwen die gebombardeerd waren. Niet iedereen was er even van gecharmeerd, maar het is nu aan een soort herwaardering toe. Ineens is het helemaal hip en in, hoewel er ook veel tegenstanders zijn die het heel lelijk vinden, zoals prins Charles, die háát het echt, maar ik houd er enorm van.’’

Ook in Nederland vind je gebouwen in deze stijl. ,,De Aula van de TU in Delft, het stadhuis van Terneuzen en het Ministerie van Financiën in Den Haag bijvoorbeeld.’’ Ze post op Facebook in de speciale Brutalism Appreciation Society-groep regelmatig haar werk. ,,Dat levert heel veel reacties op. De foto van dit specifieke werk leverde heel veel ’likes’ en opmerkingen op.’’

Zie ook de link naar instagram: https://www.instagram.com/haarlemsbeeld/p/CY6BvZIo0P4/?utm_medium=copy_link

-Thé Tjong-Khing

-Larissa Neslo

-Joost Swarte

-Gerben Valkema

-Bethany de Forest

-Michel van Overbeeke

-Fjodor Buis

 

 

Plaats een reactie