Herplaatsing Markering Kabellus

Op het Boterplein aan de Leidsevaart, in het verlengde van de Botermarkt, bevindt zich tussen het stroomverdelerstation en de nieuwbouwwoningen van stadsarchitect Wiek Röling (tussen 1970 en 1988) het kunstwerk ‘Markering Kabellus’ (1983) van Marijke Don.

 

 

 

Ten tijde van het ontstaan van dit pleintje in de jaren 1980, was Marijke Don wijkkunstenaar van de Leidsebuurt. Als wijkkunstenaar begon zij met het in kaart brengen van alle plus- en minpunten van de wijk, waarbij ze zoveel mogelijk de bewoners probeerde te betrekken. Omdat het Boterplein niet bebouwd mocht worden door de onderliggende kabels en deze ook bereikbaar moesten blijven, bedacht Don om de kabels op een esthetische manier zichtbaar te maken. Zilverglimmende ‘punaises’ vormen samen een lus die de kabels markeren.

Niet veel is veranderd op het pleintje sinds 1983, maar daar komt nu verandering in. Op dit moment is de Gemeente het pleintje aan het herontwikkelen binnen het project ‘Nadorstplein e.o’. Zo komt er een fietspad vanaf de Leidsevaart naar de Boterstraat erachter. Maar Markering Kabellus krijgt in overleg met Marijke Don ook in de gewijzigde inrichting zijn plek terug. De planning is dat in juni het Boterplein wordt opgeleverd.

 

2 Reacties op "Herplaatsing Markering Kabellus"

  1. Marcel Boerée schreef:

    Leuk dat de lus er weer ligt. Maar ik vraag mij af of de andere kunstwerken van Marijke Don, de kruispuntmozaïeken her en der in de Leidse Buurt ook weer terugkomen. Door recente graafwerkzaamheden liggen ze er rommelig en beschadigd bij. De kunstwerken staan ook niet geïnventariseerd op deze site.

  2. Femke Gerritsma schreef:

    Beste Marcel,

    Hartelijk dank voor je reactie en je opmerkzaamheid. Haarlemsbeeld en de adviescommissie KiOR spant zich in om de straatpatronen intact te laten. Groenlinks heeft hier in december ook een artikeltje aan gewijd. http://haarlem.groenlinks.nl/beschermingstraatkunst
    De patronen en kunstwerken worden geïnventariseerd en komen later zeker op Haarlemsbeeld te staan.

Plaats een reactie