Haarlemsbeeld en Educatie

Haarlems Beeld inventariseert alle kunstwerken in de openbare ruimte van Haarlem. Om ook jongeren hiermee kennis te laten maken, biedt het pakket Kunst in het wild een eerste introductie met kunst in de openbare ruimte.  Het lespakket kunt u gratis opvragen via educatie@haarlemsbeeld.nl.

Lespakket – Kunst in het wild

doelgroep middelbaar onderwijs: havo, vwo (onderbouw/bovenbouw)
duur: doen 1: minimaal 30 min + doen 2: minimaal 1 uur

Kunst in de openbare ruimte, wat is dat?  Veel jongeren brengen heel wat uren op straat door zonder zich bewust te zijn dat er ook kunst te zien is. En wat voor kunst!
Kunst in de openbare ruimte kan verschillende functies vervullen. Met de Inleiding: Kunst in het wild ontdekken leerlingen deze verschillen. Door kunstwerken ter plekke, of via het internet te analyseren aan de hand van de Checklist: Kunst in het Wild zien ze nog meer!
Doen 1: Leerlingen gaan zelfstandig aan de slag met de checklist, bespreken elkaars ideeën in groepjes en presenteren dit vervolgens aan de klas.
Doen 2: De leerlingen ontwerpen zelf een K.I.D.O.R.; een eigen kunstwerk voor de openbare ruimte. Ze  denken na over de locatie en omgeving van het werk. Voor dit onderdeel gaan leerlingen de straat op om te fotograferen en worden zich  bewust van hun eigen ontwerp in de ‘werkelijkheid’.

Doen 2 kan ook als workshop plaatsvinden in 37PK onder begeleiding van een 37PK docent. Voor meer informatie – Vera West: educatie@haarlemsbeeld.nl

————–
Drie Haarlemse beeldenroutes – voor Middelbare scholen/volwassenen
– Vier eeuwen kunst op straat
– Haarlemse helden
– Verborgen beelden

Deze drie Haarlemse beeldenroutes zijn verkrijgbaar in een handzaam uitvouw-foldertje bij o.a. 37PK en het VVV kantoor in Haarlem (Grote Markt). Daarnaast worden de beeldenroutes binnenkort beschikbaar voor Middelbare scholen als downloadbaar lespakket met checklistopdracht & verwerkingsopdrachten (PDF bestand.)

Nieuw Lespakket; De Beeldenstormloop!
De beeldenstormloop is een educatieve speurtocht voor basisschoolkinderen in Haarlem. De naam is een knipoog naar de Beeldenstorm die in 1566 in Haarlem plaatsvond, waarbij protestanten o.a. beelden en schilderijen in kerken en kloosters kapot sloegen. Met het nieuwe lespakket van Haarlems Beeld slaan kinderen niks kapot maar proberen ze juist iets te leren van alle beelden in Haarlem.

beeldenstorm3

De bedoeling is dat kinderen zoveel mogelijk beelden ‘bestormen’ dor ter plekke foto’s/selfies te maken en te leren over het beeld. Wanneer en waarom is het beeld geplaatst? Wie is de kunstenaar, wat beeldt het uit, wat is de relatie met de plek, wat is het materiaal etc?
Op de website van Haarlems Beeld kunnen de kinderen alle locaties en informatie over de beelden in de stad vinden. Dit kan helpen bij het geven van de juiste antwoorden op de vragen. Hierbij kunnen kinderen natuurlijk ook gebruik maken van hun eigen kennis, inventiviteit en de kennis van mede-Haarlemmers!

Het lespakket wordt verzorgd met een inleidende les over de beeldenstorm en kunst op straat in Haarlem.

Voor meer info mail naar: info@haarlemsbeeld.nl