De Autarkiet

Op initiatief van de Illustratie Biënnale en dankzij de bijdragen van het Cultuur Stimuleringsfonds van de Gemeente Haarlem en ProRail, met medewerking van NS Stations en Coateq, heeft kunstenaar Tim Enthoven een muur-illustratie vervaardigd in de doorgang van Station NS naar de fietsgarage.

 

 

De Illustratie Biënnale 2012, het festival dat zaterdag 2 en zondag 3 juni alle facetten van illustratie toont in de Toneelschuur in Haarlem, laat zich ook zien in de openbare ruimte. In 2010 was de Raaks parkeergarage het canvas voor  beeldend kunstenaar Merijn Vos, en in dit jaar kreeg Tim Enthoven de eer in het Station NS van Haarlem.

Enthoven werkte op 2 wanden van de onderdoorgang. De grote voorstelling bestaat uit de 12 Nederlandse broedvogels op de rode lijst van de vogelbescherming (opgesteld in 2004) die ernstig bedreigd worden. De twaalf soorten in de muurschildering steunen op elkaar en vormen een kleine maatschappij. Deze schildering is voor de iedereen die ’s ochtends de wereld ingaat, naar het werk toe. De halsbandparkiet, door Tim omgedoopt tot Autarkiet, doet het erg goed in Haarlem. Deze schildering is voor de mensen die ’s avonds huiswaarts keren om zich terug te trekken en af te zonderen.

Alle vogels zijn levensgroot afgebeeld.

Marlies Visser van de Illustratie Biënnale overhandigde woensdagmiddag 30 mei deze bijzondere muur-illustratie aan Pieter Heiliegers, wethouder van Financiën, Bedrijfsvoering en Cultuur en aan Joost Kampstra van ProRail.

Marlies Visser gaf Pieter Heiliegers en Joost Kampstra een speciale print van de muur- illustratie. Wethouder Heiliegers benadrukte het belang van kunst in de openbare ruimte: “Dit verrijkt de leefomgeving. Toen ik deze muurschildering voor het eerst zag, zag ik dat er vogels bij zijn die ook in Haarlem voorkomen. Ik loop vaak over de Bolwerken en langs het spoor, en op het stukje bij de Prinsenbrug zijn veel groene halsbandparkieten, zoals er hier ook één te zien is.” Passerende reizigers bevestigen de gedachte van Heiliegers. De muur-illustratie roept allerlei positieve reacties op. Een vrouw zag “kwetterende reizigers”, een jongetje “treinvogels”.

Tijdens de Biënnale van 2010 heeft illustrator en beeldend kunstenaar Merijn Vos (Enschede, 1978) een muurschildering in De Raaks Parkeergarage gemaakt, die net als de illustratie van Tim Enthoven permanent te zien zal zijn.

 

 

Meer over de Illustratie Biënnale die in het weekend van 2 en 3 juni in de Toneelschuur te zien is, is te vinden op http://illustratiebiennale.nl/

 

Afbeeldingen: Gert Jan Pos

 

Plaats een reactie